Πλαστική στα μπράτσα
(Lifting βραχιόνων ή χεριών)
Η βραχιονοπλαστική (ή αλλιώς αναφερόμενη ως lifting βραχιόνων ή lifting χεριών) είναι μια επέμβαση η οποία διορθώνει τη χαλάρωση στο έσω μέρος των βραχιόνων, δηλαδή στην περιοχή εκείνη που ακουμπάει στο θώρακα όταν τα χέρια μας είναι κατεβασμένα προς τα κάτω.
Η περιοχή αυτή συνήθως χαλαρώνει και αυτό οφείλεται σε δυο λόγους: α/το δέρμα στο σημείο αυτό έχει χαμηλή ελαστικότητα διότι είναι πολύ λεπτό κι επομένως έχει λίγες ελαστικές ίνες και β/στο σημείο αυτό υπάρχει συνήθως συσσώρευση λίπους με αποτέλεσμα όταν κάποιος αυξήσει το σωματικό του βάρος, η περιοχή αυτή διογκώνεται πολύ περισσότερο και άρα χαλαρώνει πολύ πιο εύκολα.
Η βραχιονοπλαστική απευθύνεται στα άτομα εκείνα που λόγω απώλειας βάρους συνήθως το δέρμα στο έσω μέρος το βραχίονα έχει χαλαρώσει.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΒΡΑΧΙΟΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
Το lifting βραχιόνων είναι μια επέμβαση που γίνεται σε καλά οργανωμένο χειρουργείο συνήθως με γενική αναισθησία. Μπορούν να εφαρμοστούν και άλλοι τρόποι αναισθησίας αλλά η γενική αναισθησία θεωρείται η πιο ασφαλής. Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να διενεργήσει μια λιποαναρρόφηση στην περιοχή εάν υπάρχει μεγάλη ποσότητα λίπους. Αυτό όμως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην είναι απαραίτητο. Κατόπιν γίνεται μία τομή μέσω της οποίας αφαιρείται το περισσευούμενο δέρμα.
Υπάρχουν δυο είδη τομών: Η μασχαλιαία και η επιμήκης.
Μασχαλιαία τομή: Γίνεται κατά μήκος της μασχάλης δηλαδή στο βαθύτερο σημείο της μασχάλης και με τέτοιο τρόπο ώστε να μην φαίνεται όταν το χέρι είναι κλειστό. Μέσω της τομής ο πλαστικός χειρουργός αποκολλά το δέρμα και το λίπος σε όση περισσότερη έκταση μπορεί και κατόπιν αφαιρεί το περισσευούμενο δέρμα και λίπος.
Επιμήκης τομή: Η τομή αυτή ξεκινά από τη μασχάλη και καταλήγει περίπου στην περιοχή του αγκώνα κατά το έσω μέρος των βραχιόνων. Η τομή δεν φαίνεται όταν τα χέρια είναι κατεβασμένα, αλλά μπορεί να φαίνεται όταν αυτά είναι σηκωμένα. Έχει το μειονέκτημα ότι η τομή είναι πιο εμφανής σε σχέση με τη μασχαλιαία τομή, έχει όμως το πλεονέκτημα ότι μπορεί να αφαιρεθεί μεγαλύτερη ποσότητα δέρματος. Για το λόγω αυτό χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις εκείνες που η χαλάρωση είναι σε μεγάλο βαθμό καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις η μασχαλιαία τομή από μόνη της δεν είναι αρκετή για να δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά, το δέρμα στη συγκεκριμένη περιοχή συνήθως κάνει καλή επούλωση επομένως η τομή δεν είναι πολύ έντονη. Βέβαια θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η τομή ποτέ δεν εξαφανίζεται τελείως.
ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΡΑΧΙΟΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
Το lifting βραχιόνων απαιτεί μιας μέρας νοσηλεία και συνήθως δεν χρειάζεται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο. Τις επόμενες μέρες και για ένα μήνα θα πρέπει κανείς να φοράει μια πιεστική περίδεση στους βραχίονες. Στην αρχή, είναι φυσικό να υπάρχει λίγο οίδημα, εκχυμώσεις( μελανιές), τα οποία όμως συνήθως δεν είναι ιδιαιτέρως έντονα. Επιστροφή στην εργασία συνήθως μπορεί να γίνει μετά από 2-3 ημέρες, αν πρόκειται για εργασία γραφείου. Επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να γίνει μετά από 1 μήνα. Ο βαθμός βελτίωσης είναι εξαιρετικά καλός και τα αποτελέσματα διαρκούν για πάρα πολλά χρόνια, εφόσον, βέβαια, δεν υπάρχουν πολύ μεγάλες αυξομειώσεις βάρους.
Η επέμβαση αυτή γίνεται πολύ συχνά σε άτομα που έχουν χάσει αρκετές δεκάδες κιλών αλλά όχι μόνο. Πολύ συχνά επίσης γίνεται σε άτομα που έχουν τοπική συσσώρευση λίπος και το δέρμα έχει χαλαρώσει λόγω του βάρους και της ηλικίας.