Εμφύτευση μαλλιών
Η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί την πιο διαδεδομένη αισθητική επεμβατική διαδικασία παγκοσμίως όσον αφορά στους άντρες, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων σε κάποια στιγμή της ζωής τους χάνει τα μαλλιά από το τριχωτό της κεφαλής. Η μεταμόσχευση μαλλιών απευθύνεται στα άτομα που έχουν ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία. Χαρακτηριστικό αυτού του τύπου της αλωπεκίας είναι η απώλεια μαλλιών στο πάνω μέρος του κεφαλιού και η διατήρησή τους στο πίσω και πλάγιο.
Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί υπάρχει διαφορετική ευαισθησία σε ορμονικά ερεθίσματα της τριχοφυΐας σε κάθε μία από αυτές τις περιοχές. Η φιλοσοφία της μεταμόσχευσης μαλλιών είναι ότι παίρνουμε ρίζες τριχών από τις περιοχές που τα μαλλιά δεν πέφτουν και τις μεταφέρουμε στις περιοχές που έχουν απώλεια. Τα μαλλιά αυτά μεγαλώνουν κανονικά όπως θα μεγάλωναν στην περιοχή από όπου τα πήραμε. Ο λόγος που δεν πέφτουν είναι γιατί ο πλαστικός χειρουργός μεταφέρει τα τριχοθυλάκεια (οι κοινώς λεγόμενες «ρίζες των τριχών») κι όχι τις τρίχες. Στη νέα τους θέση τα τριχοθυλάκεια διατηρούν τις ίδιες ιδιότητες και χαρακτηριστικά που είχαν και συμπεριφέρονται ακριβώς όπως στην περιοχή από όπου τα πήραμε και όχι ανάλογα με την περιοχή όπου τα βάλαμε.
Μέθοδοι μεταμόσχευσης μαλλιών
Μέθοδος STRIP μεταμόσχευσης μαλλιών
Στην μέθοδο STRIP ο πλαστικός χειρουργός παίρνει μια λωρίδα από το τριχωτό. Το κενό που μένει το κλείνει με κάποιο ράμμα. Κατόπιν το τμήμα του τριχωτού το οποίο ελήφθη χωρίζεται σε πολύ μικρά τμήματα που ονομάζονται μικρομοσχεύματα. Τα μικρομοσχεύματα είναι τμήματα ιστού που μπορεί να περιέχουν 1,2,3-4 ρίζες τριχών. Στο σημείο που θα το τοποθετήσουμε αντίστοιχα θα παράξουν τρίχα.
Μέθοδος FUE μεταμόσχευσης μαλλιών
Στην μέθοδο FUE λαμβάνουμε εξαρχής από τη δότρια περιοχή τα μικρομοσχεύματα με ένα ειδικό εργαλείο. Η τοποθέτηση στην μία ή στην άλλη μέθοδο γίνεται με τον ίδιο τρόπο.
Διαφορές μεταξύ των μεθόδων STRIP και FUE
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου strip είναι ότι δεν χρειάζεται κανείς να ξυρίσει το κεφάλι και μπορεί να γίνει λήψη του μοσχεύματος διατηρώντας τα μακριά μαλλιά. Αντίθετα τα πλεονεκτήματα της μεθόδου fue είναι ότι δεν υπάρχει σημάδι στο σημείο λήψης όπως υπάρχει στην μέθοδο strip. Επίσης η όποια μετεγχειρητική ενόχληση είναι πολύ μικρότερη.
Δύο είναι οι παράγοντες που χαρακτηρίζουν την επιτυχία της μεταμόσχευση μαλλιών . Ο ένας είναι η φυσικότητα και ο άλλος είναι η πυκνότητα. Τα περισσότερα άτομα δίνουν πολύ βάρος στην πυκνότητα των μαλλιών και αγνοούν τον παράγοντα που λέγεται φυσικότητα του αποτελέσματος. Ο παράγων αυτός είναι ίσως ο σημαντικότερος. Προκειμένου να επιτευχθεί η φυσικότητα στο αποτέλεσμα πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία στην λεπτομέρεια. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να τοποθετηθούν πολύ λεπτά μοσχεύματα μπροστά. Επίσης η γραμμή τριχοφυΐας να μην είναι γραμμή. Στην φύση δεν υπάρχουν γραμμές αλλά υπάρχει η τυχαία διάταξη. Σημαντική είναι η γωνία με την οποία θα τοποθετηθούν. Επίσης η χρήση πολύ λεπτών μοσχευμάτων είναι απαραίτητη διότι στην φυσιολογική τριχοφυΐα οι τρίχες στην μπροστινή γραμμή βγαίνουν μία ή δύο και όχι σε πολύ μεγάλες ομάδες.
Όσον αφορά την πυκνότητα είναι εξίσου σημαντική και για αυτό χρειάζεται καλή εκπαίδευση της ομάδας που κάνει την διαδικασία αυτή. Η πυκνότητα στην μεταμόσχευση μαλλιών δεν μπορεί να είναι τόσο μεγάλη όσο όταν ήταν κανείς στην εφηβική ηλικία όμως μπορεί να επιτευχτεί μία πυκνότητα αξιόλογη και η οποία να δίνει ένα πολύ ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα. Πολλές φορές το να καλύψει κανείς όλη την περιοχή όπου υπάρχει απώλεια είναι ανέφικτο διότι υπάρχει πάντα ο περιορισμός της ποσότητας των τριχοθυλακίων που μπορεί αν δώσει η δότρια περιοχή.
Ο πιο σημαντικός παράγων για την επιτυχία της μεταμόσχευσης είναι να μπορεί ο γιατρός να κρίνει και με ειλικρίνεια να πει εάν ένα άτομο είναι κατάλληλο ή όχι για την διαδικασία αυτήν. Δεν είναι όλοι κατάλληλοι για την μεταμόσχευση μαλλιών. Πολύ μικρός βαθμός απώλειας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεταμόσχευση μαλλιών διότι υπάρχει κίνδυνος να γίνει ζημία στα ήδη υπάρχοντα μαλλιά. Επίσης μεγάλη σημασία έχει η ηλικία. Σε νεαρές ηλικίες όπου υπάρχει μία πολύ έντονη απώλεια τριχών ίσως η διαδικασία αυτή θα πρέπει να αναβληθεί για ένα μεταγενέστερο στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι ο πλαστικός χειρουργός θα πρέπει να ξέρει να απορρίπτει τις περιπτώσεις εκείνες που δεν είναι κατάλληλες για αυτήν την διαδικασία.
Πως γίνεται η μεταμόσχευση μαλλιών;
Η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία σε σωστά οργανωμένο χώρο. Στην αρχή γίνεται η λήψη των μοσχευμάτων από την δότρια περιοχή. Κατόπιν γίνεται η διάνοιξη των οπών στην δέκτρια περιοχή όπου υπάρχει απώλεια. Στο τρίτο στάδιο τα τριχοθηλάκια που έχουν παρθεί τοποθετούνται στις οπές που έχουν δημιουργηθεί. Η διαδικασία αυτή ανάλογα με την έκταση του προβλήματος μπορεί να κυμαίνεται από 3 έως 8 ώρες. Κατόπιν μπορεί κανείς να φύγει και να κάνει τις δραστηριότητές του αρκεί αυτές να μην είναι πολύ έντονες. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή να μην τριφτεί η περιοχή για λίγες ημέρες. Ο χρόνος που απαιτείται για να είναι κανείς παρουσιάσιμος συνήθως είναι 7 έως 10 ημέρες. Εάν κάποιος έχει τέτοιες δραστηριότητες που μπορεί αν φοράει καπέλο ή να καλύπτει την περιοχή τότε μπορεί να επιστρέψεις τις δραστηριότητές του ακόμα και μετά από δύο ημέρες. Τα νέα μαλλιά αρχίζουν να εμφανίζονται μετά από τρεις μήνες και το τελικό αποτέλεσμα χρειάζεται 8 μήνες έως 1 χρόνο προκειμένου να ολοκληρωθεί.
Το ότι η επέμβαση αυτή είναι τόσο πολύ δημοφιλής αποδεικνύει και την αποτελεσματικότητά της. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα και ο βαθμός ικανοποίησης πολύ μεγάλος εφόσον βέβαια η διαδικασία έχει γίνει από έμπειρους πλαστικούς και καλά οργανωμένη ομάδα.