Κακοήθεις όγκοι & πλαστικός χειρουργός

Το δέρμα όπως και κάθε ιστός του δέρματος μπορεί να αναπτύξει κακοήθεις βλάβες. Το δέρμα αποτελείται από διαφορετικά είδη κυττάρων. Ανάλογα με το είδος των κυττάρων που δημιουργεί την κακοήθεια, οι βλάβες διακρίνονται και σε διαφορετικό τύπο με διαφορετική εξέλιξη. Οι βλάβες αυτές μπορεί να αναπτυχθούν πάνω σε κανονικά κύτταρα του δέρματος ή πάνω σε προϋπάρχοντες σπίλους. Επίσης μπορεί να δημιουργηθούν από οποιοδήποτε είδος κυττάρου του δέρματος.

Οι πιο συνηθισμένες κακοήθειες του δέρματος είναι 3 ειδών. Βέβαια, εκτός από αυτές, υπάρχουν και άλλες που είναι σπανιότερες. Οι τρεις πιο συνηθισμένοι τύποι κακοήθειας είναι α) τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα ή επιθυλιώματα, β) τα ακανθοκυτταρικά ή μαλπιγιακά καρκινώματα και τα γ) κακοήθη μελανώματα.

 

ΒΑΣΙΚΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ (ΒCC)

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα αποτελεί τη λιγότερο κακοήθη βλάβη του δέρματος. Στην πράξη, βρίσκεται στα όρια καλοήθους και κακοήθους βλάβης. Έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι δεν δίνει μεταστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι η αφαίρεση της βλάβης επί υγειών ορίων ιστού είναι και τελειωτική θεραπεία της νόσου. Τα BCC έχουν την εικόνα μιας πληγής, η οποία δεν κλείνει. Εάν παρατηρήσουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να μας υποψιάσει και να απευθυνθούμε στον πλαστικό χειρουργό.
Τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα αναπτύσσονται σε μέγεθος πολύ αργά ακόμα και σε διάστημα ετών. Η αφαίρεση τους είναι αποκλειστικά χειρουργική και ο πλαστικός χειρουργός θα πρέπει να τα αφαιρέσει επί υγιούς ιστού δηλαδή στο σημείο της τομής να μην υπάρχει καθόλου βλάβη αλλά υγιής ιστός δέρματος. Όταν αφαιρεθούν θα πρέπει με κάποιο τρόπο να κλίσει το κενό το οποίο δημιουργείται. Τα άτομα που παρουσιάζουν βασικοκυτταρικά καρκινώματα πρέπει να ελέγχονται σε τακτική βάση καθώς, ακόμα κι αν έχουν αφαιρέσει μια τέτοια βλάβη, συνήθως έχουν την τάση να παρουσιάζουν κι άλλες τέτοιες βλάβες σε διάφορα σημεία του σώματος.

Μελάνωμα - Κακοήθεις όγκοι δέρματος

ΑΚΑΝΘΟΚΥΤΤΑΡΙΚΑ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΑ (SCC)

Τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα αναπτύσσονται πιο γρήγορα σε σχέση με τα βασικοκυτταρικά και μπορεί να διπλασιάσουν το μέγεθος τους σε χρονικό διάστημα κάποιων μηνών. Παρουσιάζονται κυρίως ως μια βλάβη που εξέχει και μοιάζει με πληγή αλλά που εκτείνεται σε ύψος. Πολύ συχνά εμφανίζονται στα χείλη, όπου είναι χαρακτηριστική η εικόνα και η εντόπιση τους. Μπορεί να δημιουργήσουν μεταστάσεις εάν δεν αφαιρεθούν αρκετά νωρίς. Οι μεταστάσεις συνήθως εντοπίζονται στους λεμφαδένες της περιοχής. Εάν αφαιρεθούν νωρίς, δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα. Η αφαίρεση τους από τον πλαστικό χειρουργό γίνεται χειρουργικά επί υγειών ορίων ιστού, με μεγαλύτερα όρια σε σχέση με τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα.

ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΑ

Πρόκειται για βλάβες του δέρματος με υψηλό βαθμό κακοήθειας, οι οποίες εμφανίζονται συνήθως με τη μορφή μιας μαύρης, επίπεδης ελιάς, η οποία αλλάζει κι εξαπλώνεται μέσα σε διάστημα λίγων μηνών. Τα μελανώματα έχουν διάφορες μορφές και η προαναφερόμενη μπορεί μεν να είναι η συνηθέστερη εκδοχή αλλά δεν είναι δε η μόνη. Έτσι, τα μελανώματα μπορεί μερικές φορές να μην είναι επίπεδα και να μην έχουν μαύρη απόχρωση, αλλά να είναι άλλου χρώματος. Η έγκαιρη διάγνωση, σε πολύ αρχικό στάδιο, είναι ζωτικής σημασίας καθώς τότε η άμεση, ριζική αφαίρεση μπορεί να σημάνει ακόμη και ίαση. Όμως η καθυστέρηση στη διάγνωση κι αφαίρεση ακόμη και λίγων μηνών, μπορεί να αποβεί μοιραία για την εξέλιξη και τη ζωή του ασθενούς.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η σωστή ενημέρωση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόληψη και τη σωστή θεραπεία των όγκων του δέρματος. Ο απόλυτος εφησυχασμός μπορεί να αποβεί μοιραίος. Παράλληλα, είναι λάθος και η υπερβολική ανησυχία για κάθε σπίλο στο δέρμα. Η ορθή ενημέρωση για τα προληπτικά μέσα αποφυγής της βλαβερής ηλιακής ακτινοβολίας, καθώς και η παρακολούθηση των δερματικών βλαβών από τον πλαστικό χειρουργό θέτουν το θέμα στη σωστή του διάσταση και προφυλάσσουν τη γυναίκα και τον άνδρα από δυσάρεστες εξελίξεις από τη μια καθώς και από υπερβολική ανησυχία από την άλλη, δίνοντας λύση σε βλάβες του δέρματος έγκαιρα κι αποτελεσματικά.

Περισσότερες υπηρεσίες