Μαστεκτομή και ψυχολογία της γυναίκας

Η επέμβαση της αποκατάστασης του μαστού μετά από μαστεκτομή αφορά τις γυναίκες εκείνες που έχουν χάσει το μαστό τους λόγω θεραπευτικής προσέγγισης εξαιτίας καρκίνου αλλά και από άλλες αιτίες όπως εκτεταμένες μολύνσεις στην περιοχή, εκτεταμένη κυστική μαστοπάθεια, πρόληψη για καρκίνο του μαστού, κ.α.

Η μαστεκτομή αποτελεί μια πολύ τραυματική εμπειρία στη ζωή μιας γυναίκας. Εκτός από τις επιπτώσεις στο τομέα της υγείας μετά από ένα καρκίνο του μαστού, η κατάσταση επιδεινώνεται και στον ψυχολογικό τομέα λόγω της μαστεκτομής που ακολουθεί, με απώλεια του μαστού που θεωρείται σύμβολο θηλυκότητας και μητρότητας. Την ψυχική επιβάρυνση καλείται να άρει ο πλαστικός χειρουργός μέσω της αποκατάστασης του μαστού. Η αποκατάσταση, φυσικά, δεν έχει λειτουργικά αποτελέσματα αλλά αισθητικά, με απώτερο στόχο την ψυχολογική ελάφρυνση της γυναίκας.

 

ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΑΣΤΟΥ

Οι μέθοδοι μέσω των οποίων γίνεται η αποκατάσταση διαφέρουν ανάλογα την περίπτωση. Έχει μεγάλη σημασία το τι έχει απομείνει από τον μαστό μετά από την μαστεκτομή. Δηλαδή έχει σημασία ποιοι μύες έχουν αφαιρεθεί, τι ποσοστό του μαζικού αδένα και των υπολοίπων ιστών έχει αφαιρεθεί καθώς και το αν υπάρχει θηλή ή όχι. Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι η ποσότητα δέρματος που έχει απομείνει.

Η συνηθέστερη μέθοδος για την αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή είναι με χρήση ενθέματος σιλικόνης. Η αποκατάσταση μπορεί να γίνει και με άλλες μεθόδους όπως είναι η χρήση κρημνού και η χρήση λίπους.

Αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή

 

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ ΜΕ ΕΝΘΕΜΑ ΣΙΛΙΚΟΝΗΣ

Η χρήση ενθέματος συλικόνης είναι η δημοφιλέστερη μέθοδος για την αποκατάσταση του μαστού. Αν η έκταση του δέρματος που έχει απομείνει μετά τη μαστεκτομή είναι μικρή, όπως συνήθως συμβαίνει, τότε πρώτα απ’ όλα ο πλαστικός χειρούργος θα πρέπει να δημιουργήσει μία περίσσια δέρματος, η οποία θα αποτελέσει τη «θήκη» που, μαζί με τους υπόλοιπους ιστούς, θα δεχθεί το ένθεμα. Προκειμένου να δημιουργήσει την περίσσια του δέρματος, ο πλαστικός χειρουργός τοποθετεί έναν διατατήρα, δηλαδή ένα μπαλονάκι στο οποίο θα προσθέτει φυσιολογικό ορό σταδιακά, κάθε βδομάδα, φουσκώνοντάς το, μέχρι να δημιουργήσει την επαρκή ποσότητα δέρματος. Όταν η γυναίκα αποκτήσει την επιθυμητή διάταση του δέματος της περιοχής, τότε ακολουθεί ένα χρονικό διάστημα αναμονής λίγων μηνών για να σταθεροποιηθούν οι ιστοί στη νέα τους θέση. Κατόπιν γίνεται η επέμβαση τοποθέτησης του ενθέματος σιλικόνης που έχει κατάλληλα επιλεγεί.
Εκτός από τη μέθοδο σταδιακής διάτασης του δέρματος και ακολούθως ένθεσης του καταλλήλου ενθέματος σιλικόνης, υπάρχει και η μέθοδος χρήσης ειδικού ενθέματος που είναι και διατατήρας μαζί, το λεγόμενο «ένθεμα τύπου Becker». Τα ενθέματα Becker έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζονται 2 επεμβάσεις αλλά μια. Μειονέκτημά τους είναι ότι οι δυνατότητες επίτευξης του επιθυμητού αποτελέσματος είναι λίγο λιγότερες. Όμως το ένθεμα Becker αποτελεί την ιδανική λύση για τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν όσο δυνατόν λιγότερες επεμβάσεις.
Αφού γίνει η δεύτερη επέμβαση και τοποθετηθεί το ένθεμα σιλικόνης, η επόμενη φάση αφορά στην αισθητική αποκατάσταση της θηλής. Η αποκατάσταση της θηλής γίνεται: α/με τατουάζ δηλαδή μόνιμο, κατάλληλο χρωματισμό του δέρματος έτσι ώστε να δημιουργηθεί αισθητικά η αίσθηση της άλω, δηλαδή της στρογγυλής, σκουρόχρωμης περιοχής γύρω από τη θηλή ή β/με χρήση μοσχευμάτων από άλλο σημείο του σώματος της γυναίκας που έχουν εκ του φυσικού τους πιο σκουρόχρωμη απόχρωση. Σε κάθε περίπτωση, όποια μέθοδος κι αν επιλεγεί για την αισθητική αποκατάσταση της άλω, ακολουθεί η αισθητική αποκατάσταση της θηλής (η αποκαλούμενη «ρόγα»), η οποία γίνεται με μιας μικρής έκτασης χειρουργική επέμβαση.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ ΜΕ ΚΡΗΜΝΟΥΣ

Κρημνός ΤRAM

Ο κρημνός αυτός είναι ένα τμήμα ιστού από την κοιλία, δηλαδή από τον ομφαλό και κάτω. Ο πλαστικός χειρουργός όταν υπάρχει αρκετή χαλάρωση στην περιοχή αυτή μπορεί να πάρει και τμήμα του δέματος κα λίπους και να το χρησιμοποιήσει για την επαναδημιουργία του μαστού. Τα αγγεία του κρημνού θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν αιμάτωση και γι’ αυτό ο πλαστικός χειρουργός δεν αποκόπτει πλήρως τον κρημνό, αλλά τον κρατάει ενωμένο στο κοιλιακό τοίχωμα με ένα μυ, ο οποίος ονομάζεται ορθός κοιλιακός μυς. Αυτός δίνει αιμάτωση για να μπορεί να επιβιώσει ο κρημνός στη νέα του θέση.
Κρημνός πλατέως ραχιαίου
Ο πλατύς ραχιαίος είναι ένας μυς που βρίσκεται στο πίσω μέρος του θώρακα. Στην περίπτωσης της αποκατάστασης του μαστού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει αρκετό δέρμα ώστε να μπορέσει να μπει το ένθεμα και κάλυψη του ενθέματος έτσι ώστε να προσδίδει περισσότερη φυσικότητα. Ο πλατύς ραχιαίος μυς δεν έχει τον απαιτούμενο όγκο έτσι ώστε να «γεμίσει» την περιοχή του μαστού, αλλά όμως μπορεί να προσφέρει αρκετά καλή κάλυψη στο ένθεμα που θα τοποθετηθεί. Κατά την επέμβαση, ο πλαστικός χειρουργός λαμβάνει δέρμα, λίπος και μυ από την πλάτη και τα μεταφέρει χρησιμοποιώντας σαν μίσχο τον πλατύ ραχιαίο μυ. Ο μίσχος χρειάζεται για να συνεχίσει να υπάρχει αιμάτωση και να μην νεκρωθούν οι ιστοί. Το μειονέκτημα της μεθόδου είναι η τομή που πρέπει να γίνει στην πλάτη που θα αφήσει το αντίστοιχο σημάδι.

 

Αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή

 

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΛΙΠΟΥΣ

Το λίπος αποτελεί ένα υλικό που βρίσκεται συνήθως σε αφθονία στα περισσότερα άτομα. Με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης, ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να πάρει ικανή ποσότητα λίπους, την οποία με ενέσιμο τρόπο θα εγχύσει στην περιοχή του μαστού. Η ποσότητα που θα τοποθετηθεί δεν μπορεί να είναι τόσο μεγάλη ώστε να αποκαταστήσει πλήρως τον μαστό, γιατί μια τόσο μεγάλη ποσότητα δεν θα μπορούσε να «επιβιώσει». Η λύση που δίνει ο πλαστικός χειρουργός είναι η σταδιακή μεταφορά του λίπους. Δηλαδή, σε πρώτη φάση γίνεται έγχυση μίας μικρής ποσότητας λίπους και αφού αυτό ενσωματωθεί στην περιοχή του μαστού, μετά από λίγους μήνες να ξαναγίνει η ίδια διαδικασία με νέα ποσότητα λίπους. Η διαδικασία αυτή μπορεί να επαναληφθεί αρκετές φορές μέχρι να αποκτήσει η γυναίκα τον επιθυμητό όγκο στην περιοχή του μαστού. Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία έχει αρκετά καλά αισθητικά αποτελέσματα και χωρίς ιδιαίτερα σημάδια. Το μόνο μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δεν είναι «της μιας φοράς» αλλά η διαδικασία χρειάζεται να γίνει με επαναλήψεις μερικές φορές ώσπου να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχουν αρκετές μέθοδοι, με τις οποίες μπορεί μια γυναίκα να επιλέξει τον τρόπο που θα αποκαταστήσει το μαστό της. Η ενδεδειγμένη μέθοδος πρέπει να αποφασιστεί σε συνεργασία με τον πλαστικό χειρουργό, ο οποίος θα εκθέσει τα υπέρ και κατά κάθε μεθόδου με εξατομίκευση διότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση έχει και η γνώμη του χειρουργού μαστού, ο οποίος έχει κάνει τη μαστεκτομή, ο οποίος θα αποφασίσει το πότε μπορεί η γυναίκα να προχωρήσει στην αποκατάσταση του μαστού της. Αυτό συμβαίνει διότι θα πρέπει πρώτα να έχει ρυθμιστεί κατά το δυνατόν καλύτερο τρόπο το θέμα της αντιμετώπισης του καρκίνου (αν πρόκειται για καρκίνο) και κατόπιν να γίνει η αποκατάσταση. Προφανώς, δεν πρέπει να είναι μία βεβιασμένη κίνηση, παρότι πολλές φορές κάποιες γυναίκες επιθυμούν το ταχύτερο δυνατόν να αποκαταστήσουν τον μαστό τους και την ψυχολογία τους.

Περισσότερες υπηρεσίες